AKUPUNKTIO

Akupunktio on fysioterapiassa ensisijaisesti kivun hoitoa. Hoitokohtina siinä käytetään palpaatioarkoja akupisteitä tai lihasten triggerpisteitä.

MITEN AKUPUNKTIO TOIMII FYSIOTERAPIASSA?

Akupunktiosta saadaan hyviä tuloksia kroonisen kivun hoidossa, esim. jännityspäänsäryn, migreenin tai epicondyliitin hoidossa. Hoitomenetelmänä sitä voidaan käyttää yksin tai yhdistettynä liikehoitoon/ mobilisointiin.

Sopiva hoitofrekvenssi on 1-2 kertaa viikossa ja aina 10-25 min tai jopa 60min kerrallaan. Hoitoa voidaan antaa päivittäin, mutta enintään 8-12 hoitokerran jaksona. Hoidossa neulojen määrä on normaalisti 10-15 kappaletta.

Oireiden helpottumisen jälkeen monet tarvitsevat vain pari hoitokertaa vuodessa pysyäkseen kunnossa. On muistettava, että akupunktio ei sovi psyykelääkkeiden tai alkoholin yhteydessä.

Akupunktiossa on myös myönteisiä toissijaisiavaikutuksia; unen laadun, vastustuskyvyn ja aistitoimintojen parantuminen, stressin ja ummetuksen häviäminen, luovuuden lisääntyminen, hormonitoiminnan normalisoituminen ja allergiaoireiden väheneminen. Lisäksi se edistää yleistä rentoutumista.

Akupunktio pyrkii mielen ja kehon tasapainottamiseen eli hoitona se on kokonaisvaltainen.